Hallyu Day 2020 – KoreaON 2020

KoreaON2020 – Első online koreai kulturális fesztivál, november 21.

 

******

Közvetítés helye: HanYou Alapítvány élő közvetítése
Műsorvezetők: Kunkli Orsolya és Németh Dávid
Rendezők: B. Szabó Edina, Katona Patrik

Program és fellépők:
10:00 – 10:05      Beköszönés, üdvözlet
10:05 – 10:15      Pánti Anna & Kim Minyouk, ének és vers, hárfa kísérettel
10:15 – 10:40      Tradicionális koreai kézműves mesterek műsora
10:40 – 10:50      Debreceni Nyári Egyetem és a Debreceni Szedzsong Király Intézet
10:50 – 11:15      Mugunghwa tradicionális táncsoport
11:15-12:00        K-PoP közösség
12:00 – 12:15      Mackótanya Kézműves Műhely
12:15 – 12:30      Minduelle gayageum együttes
12:30 – 12:40      Koreai gasztronómiai ízelítő
12:40 – 13:00      Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület
***
13:00 – 13:30      Szünet
***
13:30 – 13:40      Beköszönés, üdvözlet
13:40 – 14:40      dr. Mecsi Beatrix előadása
14:40 – 15:00      Mackótanya Kézműves Műhely
15:00 – 15:20      K-PoP, LikeOn Productions
15:20 – 15:45      Munbangsau kalligráfia csoport
15:45 – 16:00      esport1.hu
16:00 – 16:03      Pécsi Korea Klub
16:04-16:10        Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium csoportja
16:10 – 16:25      Sasok ITF Taekwondo pécsi csapata
16:25 – 16:40     Budapesti Sasok Taekwondo csapata
16:40 – 17:10      Koreai Filmfesztivál nosztalgia
17:10 – 17:15      Elköszönés, kvízjáték, kapcsoljuk az esportot!
***
17:35 – 17:55 Szünet
***
17:55 – 18:00     Házigazda: omgezJonesy
18:00-19:00       PUBG nézői jelentkezéses verseny
19:00-19:10       Játék és kultúra
19:10-20:20       PUBG nézői jelentkezéses verseny

A programváltozás jogát a szervezők fenntartják.

Jó szórakozást kívánunk minden kedves nézőnknek!

******

KoreaON – Első online koreai kulturális fesztivál, november 21.

KoreaON – első koreai kulturális stream fesztivál, 2020. november 21.

A Han You – Magyar-Koreai Kulturális és Művészeti Alapítvány szeptemberben minden követ megmozgatott, hogy megrendezze Korea Nap című programsorozatát, de a járványhelyzet közbeszólt, így a tervezett fellépések, a koreai főzőshow és a kalligráfiai programok is mind elmaradtak, a vendégek és a fellépők biztonsága érdekében. De a lelkesedés nem hagyott alább, így november 21-én megrendezzük az első KoreaON online kulturális fesztivált!
A program hasonlóan épül fel a korábban tervezetthez, így az érdeklődőket bevezetik a koreai kultúra világába, azoknak a magyar résztvevőknek pedig, akiknél a koreai kultúra szeretete már nem csak hobbi, megjelenési lehetőséget biztosítunk online változatban.
Az alapítványi tagok videófelvételről, műsorvezetőink élőben jelentkeznek majd be a Koreai Kulturális Központból. Ahogy a korábbi években megszokhattuk, lesz kajagum  előadás, tradicionális tánc bemutató, K-pop cover produkció, taekwondo, illetve online kalligráfiai program és idén ismét e-sport közvetítés is. A nap folyamán visszatekintünk az elmúlt évek fesztiváljaira is, a filmtől a gasztronómiai eseményekig, a szeptemberre tervezett koreai kézműves mesterek bemutatója pedig nagy örömmel és energiával, Koreában készített videókon érkezik el hozzánk.

A nap folyamán kísérőprogramként lesznek nyereményjátékok várják a nézőket, a fellépők részletes bemutatkozóiért és a teljes programért kövessétek az alapítvány weboldalát és Facebook oldalát.

Fellépőink, sorát folyamatosan bővítjük:

Mugungwha tánccsoport

A 2013-ban alakult csoport neve koreai mályvavirágot jelent. Vezetőjükkel Vargáné Esztergomi Zsuzsannával a tagok azért vágtak bele ebbe a sok időt és gyakorlást igénylő munkába, mert a koreai tánc, a művészet és a kultúra iránt érzett szeretetük már túlmutatott az egyszerű rajongáson.

A megalakulást megelőzően, az elkötelezett tagok egy fél éves tanfolyamon vettek részt, ahol koreai táncosok mutatták be a legfontosabb mozdulatokat, lépéseket. A minél magasabb színvonal elérése érdekében az oktatás azóta is folyik; személyesen és online is, országhatárokat sem ismerve.

Pánti Anna operaénekes

Pánti Anna, a koloratúrszoprán Erkel-díjas operaénekes Belényesben született, mely a Bihar-hegység (Nyugati Kárpátok) alatti síkságon, a Fekete-Körös partján található. Miután elnyerte a Magyar Állami Operaház pályázatát, 2017 óta Opera Nagykövetként adja át az éneklés eufóriájának érzését a legkülönbözőbb közönségnek.

Így került kapcsolatba a Korai Kulturális Központtal is, ahol számos rendezvényen énekelt dalokat. Korea kultúrájához 10 éve több ponton is kötődik az élete. Elmondása szerint, mióta megismerte a kultúrájukat, irodalmukat és zenéjüket, sokkal jobban érti a klasszikus keleti témájú operákat is.

Minduelle gayageum csoport

A Mindeulle Magyarország egyetlen gayageum csoportja, amely a Koreai Kulturális Központban, a 2015-ös gayageum tanfolyam lezárásakor alakult. A hangszer, vagyis a gayageum (가야금) a citerához hasonló, selyem húrral ellátott, koreai pengetős hangszer, melyet Korea nemzeti hangszereként tartanak számon.

A csoport neve, 민들레 (mindülle) pitypangot jelent, aminek virága a szél szárnyán messze száll, éppúgy, mint a gayageum lágy hangja. A tagok célja, hogy folyamatosan fejlődő tudásuk felhasználásával megismertessék és megszerettessék a nagyközönséggel ezt a különleges hangszert.

Munbangsau „Négy kincs” kalligráfia csoport 

A Csajka Edit és Bertalan Nóra vezetésével vitt, Munbangsau néven ismert kalligráfia csoport és mesterük, Moon Chang-seok tanár úr, egy összetett és érdekes műsorral készülnek a novemberi KoreaON online programsorozatra.

A mára ismerté vált csoport érdekessége, hogy története 2013 februárjában indult el, mikor a budapesti Koreai Kulturális Központban először elindították a kalligráfia tanfolyamot Moon Chang-seok tanár úr vezetésével.

LikeOn Productions csoport

Ha a véretekben van a zene és a tánc; oda vagytok a koreai lány és fiú bandák koreográfiáiért, illetve a divatstílusukért, akkor a 2016-ban alakult LikeOn Productions a tökéletes közösség lehet számotokra. Céljuk ugyanis, hogy összefogják a magyarországi K-pop cover előadókat és segítséget nyújtsanak vizuális és audio felvételek-, illetve színpadi előadások szervezésében.

A közösséghez jelenleg 7 előadó/csapat tartozik: 4DivaS, CoverDose, Ko:Realize, MINA, PurpleMix, RHYTHmix és Wicky. Az ő előadásaikból láthattok válogatást a KoreaON online fesztiválon.

Mecsi Beatrix művészettörténész, koreanista, japanológus

A KoreaON online fesztivál vendégelőadója az ELTE Koreai Tanszékének vezetője. Mecsi Beatrix a doktori fokozatát a University of London School of Oriental and African Studies (SOAS) művészettörténet-régészet szakán szerezte 2004-ben.

Tanított többek közt a SOAS művészettörténet-régészet szakán, a londoni Sotheby kelet-ázsiai művészettörténet MA programján, a szöuli Yonsei Egyetemen (Dél-Korea), jelenleg pedig az ELTE-n és más külföldi egyetemeken tart kurzusokat kelet-ázsiai művészet témában.

Mackótanya kézműves Foglalkoztató Műhely

A Mackótanya kézműves Foglalkoztató Műhely vezetőjének személyében Jakab Krisztit ismerhetjük meg a KoreaON stream ideje alatt. Kriszti a Hagyományok Háza Népi Játszóházi Foglalkozásvezető képzésén végzett és lassan 15 éve tart tanfolyamokat és játszóházi foglalkozásokat Határon innen és túl.

Szereti elővenni a hétmérföldes csizmáját és kalandozásra hívni kicsiket és nagyokat a hajnalpír országába, Koreába. Legyen csomózás, papírművészet, textilfestés, ügyességi vagy logikai játék, mindenkit invitál egy próbára.

Pécsi Koreai Filmklub

A Pécsi Koreai Filmklub 2013-ban alakult. Azzal a céllal jött létre, hogy a Pécs és Pécs környékén lakó érdeklődőknek és új kultúrákra nyitott embereknek elhozza a koreai filmkultúrát és lehetővé tegye, hogy a hasonló érdeklődésűek találkozhassanak egymással.

A klubnak a Pécsi Civil Közösségek Háza ad otthont. A csoport filmklubként működünk, de a Pécsi Koreai Filmfesztiválon társszervezőként szerveznek gasztronómiai kóstolókat és hanbok ruhapróbákat is.

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium csoportja

A négy művészt a koreai kultúra és zene szeretete mellett a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium köti össze. Berényiné Hardi Aliz énekművész az intézmény magánénektanára, akinek repertoárjában a koreai nyelv és kultúra szeretetéből adódóan helyet kapnak a koreai műdalok, népdalfeldolgozások is, melyek műfordítását maga készíti el.

Varga Renáta számos népdaléneklési versenyen szerzett arany minősítést, jelenleg a szakgimnázium tanulója. Raposa Kíra a Pécsi Tudományegyetem magánének szakos hallgatója, de a koreai műdalok világával a szakgimnázium növendékeként ismerkedett meg. Straub Tamás gitárművész, gitártanár a pécsi intézmény zenetagozatának vezetője, tanára. Szívesen lép fel különböző kamarazeni formációkkal, így hozta össze a sors a koreai műdalokkal is.

Budapesti Sasok

Az egyesület 1999 szeptemberében kezdte meg az edzéseit Kőbányán, és azóta is ebben a kerületben népszerűsítik Taekwon-do harcművészetét. Az elmúlt 20 évben a klub számtalan bemutatón, edzőtáboron, hazai és nemzetközi versenyen, és sporteseményen vett részt.

Több mint tíz éve rendezik meg saját nemzetközi versenyüket az Eagles Cup-ot, és a Szövetség munkájában is aktívan jelen vannak. A korábbi koreai fesztiválokon tartott bemutatóik mindig nagy közönséget vonzottak.

A Sasok ITF Taekwon-do pécsi csapata

A pécsi Sasok Mozgásközpontban, hetente két alkalommal edző csapat a Sasok ITF Taekwon-do egyesület pécsi csapata. Vezetőedzőjükkel, Szücs Gábor 3. danos mesterrel kedden és csütörtökön találkoznak a Búza téri mozgásközpontban.

A csapat FB oldala: https://www.facebook.com/SasokTaekwonDoPecs

A Taekwon-do koreai eredetű harcművészet és Magyarországon 1977 óta van jelen a sportéletben. Pécsen a 80-as években jelent meg, azóta pedig kisebb-nagyobb megszakításokkal, de folyamatosan jelen van a pécsi küzdősport világában. A KoreaON online programsorozat napján, ettől a pécsi csapattól is kapunk majd egy érdekes bejelentkezést.

Hamarosan mutatjuk a programot, addig is jegyezzétek a naplótokba: 2020. november 21. szombat 10:00-21:00 ^^!