Sütőtök kása / Hobakjuk (호박죽)
(A Joseon királyok kedvenc reggelije)
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
½ csésze ragadós (sushi) rizs
½ teáskanálnyi só
2 evőkanálnyi barnacukor
kis darab kiolvasztott rizstészta (tteok)
jujube
fenyőmag
Előkészítés:
A rizst legalább egy órával korábban beáztatjuk
Elkészítés:
- A tököt kb. negyed szeletekre vágjuk, magokat kikaparjuk. Fazékba tesszük, és ¾ (k.b. 6 csészényi) részig felöntjük vízzel. Lefedve 25-30 percig közepes tűzön főzzük, amíg meg nem puhul (ha ízletesebben szeretnénk, főzés előtt kicsit meg is süthetjük, de ezt a Joseonban még természetesen nem így készítették). Ha kész, a vizet leöntjük róla, és hagyjuk kihűlni.
- Amikor már kézmeleg, hámozzuk meg.
- A tökből pürét készítünk villa, kanál, esetleg krumplinyomó segítségével, de az értékes rostokat ne roncsoljuk turmix géppel!
- Csak most vegyük elő a turmixot, és egy csészényi víz hozzáadásával turmixoljuk össze a beáztatott rizst és cukrot olyan finomra, amennyire csak lehet.
- Öntsük az összeturmixolt édes rizst az összetört tökhöz, és adjunk hozzá 3 csészényi langyos vizet és a sót. Közepes tűzön főzzük, míg össze nem olvadnak, illetve a rizs áttetszővé nem válik, szükség szerint még adhatunk hozzá kevés vizet és szirupot, vagy mézet.
- A kis darab rizstésztából gyúrjunk pici gombócokat és főzzük bele a kásába. Tápláló, királyi reggelit tálalhatsz, díszítsd sárga, vagy fekete szézámaggal és jujubével!