Mindeulle, a magyar gayageum zenekar

A kajagüm (gayageum) – amelynek szó szerinti jelentése: az ókori Kaja (Gaya) konföderáció hangszere –egy, majd másfél méter hosszú, selyemhúrokkal ellátott tradicionális koreai hangszer. Gyakran a magyar citerához hasonlítják, de a kajagümnek sokkal lágyabb hangja van. Már az ókorban a királyi udvar szórakoztatására játszottak rajta, majd később a kiszeng (gisaeng)-házakban is találkozunk velük. A koreai történelmi sorozatok egyik leggyakrabban bemutatott hangszere.
2014 februárjában a budapesti Koreai Kulturális Központ meghívott egy koreai kajagüm mestert, Im Ün Dzsong (Im Eun-jeong) tanárnőt, aki egy intenzív kurzus keretén belül bemutathatta az érdeklődőknek a hangszert. A hatalmas sikerre való tekintettel kajagüm kurzus indult a Központban Li Jon Dzsong (Lee Yeon-jeong), majd Kim Je Dzsi (Kim Ye-ji) tanárnők vezetésével. 2014 júniusában a hat vállalkozó szellemű tanulóval megalakult a magyar kajagüm zenekar. A csapat neve, Mindeulle, magyarul annyit tesz: pitypang, hiszen a kajagüm hangja is a pitypang magjaihoz hasonlóan szerteszáll a szélben, olyan helyekre is eljutva, ahol eddig még nem hallottak róla.
Kicsiny zenekarunk célja, hogy minél több magyar emberrel ismertethessük meg e hangszer hangját és a koreai tradicionális zenei kultúrát. 2014 őszéig kisebb zártkörű rendezvényeken léptünk fel koreai dalcsokrokkal. Szeptemberben új tagokat vettünk fel a nyári intenzív kurzust elvégző diákok közül, ezért csapatunk kilenc főre bővült. 2014 novemberében rendeztek egy nagyszabású koreai-magyar koprodukciós koncertet, amelynek címe „Népdalokkal őseink nyomában” volt. A Mindeulle először ekkor léphetett fel nagyszínpadon és játszhatott közösen koreai művészekkel. Ezt követően felléptünk a 8. Koreai Filmfesztivál megnyitóján (2015. november), majd a 2. Koreai Kulturális Fesztiválon (2016. október).
2016-tól az együttes Mindeulle-klubként működik, ami azt jelenti, hogy bárki bekapcsolódhat a gyakorolásainkba, és a legjobbak, legszorgalmasabbak akár csatlakozhatnak hozzánk a fellépéseken is.
Amikor nem fellépésre készülünk, újabb, egyre nehezebb darabokat tanulunk, amelyeket szeretnénk majd a nagyközönségnek is bemutatni. Még egyik tagunk sem kajagüm mester, de keményen dolgozunk azért, hogy egy nap olyan gyorsan cikázzon a kezünk a húrokon, mint egy mesternek. Nagy álmunk az, hogy egyszer koreai nagyszínpadon is játszhassunk koreaiaknak, magyarként.
Mindeulle
Mindeulae3
Mindeulae1