A Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület több mint 30 éves múltra tekint vissza. A sportág által képviselt értékek iránti elkötelezettség generációról generációra szállt és napjainkban már – a szervezetet működtető, és annak nevét adó – Máté család harmadik generációjának tagjai végzik az egyesületben az edzői, szakmai irányítói feladatokat. Az egyesületi tagok közül is számos többgenerációs család van, ahol apáról fiúra, vagy anyáról leányra szál a sportág iránti vonzalom.
rolunk1-600
A Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület évek óta rendszeres vendégnek számít a sport őshazájában, Koreában. Kisebb–nagyobb létszámú sportolói csapatok minden adandó alkalommal kilátogatnak tanulni, valamint évente többször is vendégül látnak külföldi mestereket Hódmezővásárhelyen.
Az egyesület által tartott edzésekre igen vegyes korcsoportból kerülnek ki a látogatók. Minden hétköznap tartanak a foglalkozások. Nagyon népszerű az óvodás és a kisiskolás korú gyermekek körében ez a sportág. Számukra – korosztályos bontásokban – heti 2–3 edzést tart az egyesület.
A felső tagozatos és középiskolai diákok korosztályába tartozó sportolók már elsősorban a versenyzőket jelentik. Ők már több évnyi felkészülés és sportolói munka birtokában végzik a heti 4–5 edzésüket. Fontos megemlíteni a felnőtt korosztályú egyesületi csoportot, ők azok, akiket már nem igazán a versenyszellem hajt, hanem a rendszeres testmozgás, a közösséghez tartozás élménye okán látogatják heti 2–3 alkalommal az egyesület foglalkozásait.
Az elmúlt évtizedekben több ezer gyermek és ifjú felnőtt járt a Máté Taekwondo Egyesület edzéseire és vett részt hazai és nemzetközi versenyeken, ahol kimagasló eredményeket értek el. Országosan elismert tény, hogy Magyarországon Hódmezővásárhely az egyik kiemelkedő utánpótlás bázisa, illetve aktív versenyzői iskolája ennek a sportágnak.
Az utóbbi években beindult utánpótlás versenyzői csoport folytatta a felnőtt elődök remek eredménysorát. A klub méltán lehet büszke például az utóbbi években elért sikereire, hiszen országos és nemzetközi versenyeken közel 300 éremmel gyarapodott a dicsőséglista. A fiatal edzők Koreában megszerzett tapasztalatait és szaktudását felhasználva nagyon erős bázis jött létre Hódmezővásárhelyen és ez ad reményt a sikereke folytatására a következő években is.
A klub vezetése igen magas szakmai elvárásokat támaszt a sportolók iránt és nagyon fontosnak tartja, hogy a sportág őshazájából, Koreából folyamatosan a legújabb technikai tudással vértezze fel magát. Az egyesület más egyesületek vezetőinek és edzőinek rendszeresen tart szakmai továbbképzéseket. Minden évben, több alkalommal is látnak vendégül neves mesterek. Ilyenkor természetesen szemináriumok és továbbképzésekre várják az ország minden pontjából a sportág szerelmeseit.
Az ország több pontján is járnak bemutatóikkal, ahol elhivatottan igyekszenek népszerűsíteni ezt a harcművészetet a fiatal, feltörekvő generáció körében. Többek között iskolai rendezvényeken, városrészi napokon, vagy például a Nagy Sportágválasztón. A sport mellett, lehetőségeikhez mérten igyekszenek egy komplex képet bemutatni Koreáról is. Mint a sport őshazája, fontosnak tarják, hogy akár csak egy-egy részletet is megismertessenek a fiatalokkal a kultúrából, a szokásokból. Hatalmas sikernek könyvelhető el, hogy immáron több éve, kisebb – nagyobb létszámú csoportokban látogatja a klub a Kyung Hee University kurzusait.
Az egyesület minden év végén egy „évadzáró” est keretén belül számot ad tudásáról a barátok, családtagok és érdeklődők előtt. Ezen alkalmakkor a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki a színpadra áll és többfajta megismert és elsajátított technikát bemutat, a zenés formagyakorlatoktól kezdve egészen a küzdelmekig.
A sporton túl fontos az egyesület kultúra közvetítő szerepe is. A koreai kultúra ápolása, az európai embernek sokszor egzotikumnak számítóan eltérő életvezetési, étkezési és orvoslási szokásairól rendszeresen tart hosszabb-rövidebb ideig tartó élménybeszámolókat iskolásoknak, nyugdíjasoknak vagy egyszerűen csak az érdeklődőknek. Bármennyire is férfias sportnak tartják a taekwondot az egyesületi tagok 10%-a nő és az a szám évről évre állandósulni látszik.
rolunk2--600