A magyar rajongókat, érdeklődőket tömöríti a Koreai film- és drámaközösség, mely friss híreket szolgáltat a koreai filmiparból, a kis képernyőn futó sorozatokról. A közösség szervező tagjai aktívan részt vesznek 2014 óta a koreai filmfesztivál szervezésében, lebonyolításában.
Ezen túl a közösség célja, hogy aktívan szervezzen programokat, találkozókat, közelebb hozva egymáshoz a hasonló érdeklődésű embereket. Erre példa a 2015 augusztusában általunk megrendezett [KA:KON] Koreai film- és drámanap, melyen több száz érdeklődő számára tartottunk előadásokat, vetítéseket. 2016-ban pedig az októberben megrendezett Koreai Kulturális Fesztivál programjaként került megszervezésre az esemény.

A Facebook-oldalunknak és a közösséghez tartozó blognak két szerkesztője van, Baksa Tímea és Tipszics Adrienn, akik egyben a [KA:KON] program alapítói is.

Timi lassan 10 éve foglalkozik komolyan a koreai kultúra, a sorozatok, a K-pop tanulmányozásával, lassan nincs olyan koreai ételrecept sem, amit ne próbált volna már ki otthon. Blog vezetésében nagy tapasztalata van, hiszen a Xiaolongimnida honlap szintén hozzá tartozik, de a Wikipédiára is ír cikkeket.

Adri 10 éve néz koreai filmeket, sorozatokat, de rajongását eddig csak magának tartotta meg, álmában sem gondolta, hogy rajta kívül milyen sokan szerelmesei a koreai filmalkotásoknak. A filmfesztivál szervezése során kezdte jobban beleásni magát, mi is áll a ’koreai hullám’ mögött, mi a titka a koreai filmek nyújtotta varázslatos világnak.

Miért szenvedélyünk, hogy minél többen megismerkedjenek egy távoli kultúra mozgóképalkotásaival, miért foglalkozunk a koreai mozival és a koreai sorozatokkal?

Ha meg kell fejteni az okát a rajongásnak, azt lehetne mondani, a koreai mozi egyszerűen több. Olyan egyvelege a nyugati filmkészítési módszereknek és a keleti gondolkodásmódnak, ami egyedi és különleges. Nem túlságosan keleti érzetű, így a nyugati nézők is könnyen tudnak azonosulni a történettel, ugyanakkor megtalálható benne a koreai kultúra sajátos fűszerezése. A néző hollywoodi technikai színvonalú alkotást kap, kiváló színészi játékot, elgondolkodtató, mégis szórakoztató történetet és egyedi történetmesélést.

A koreai film sosem fekete vagy fehér, egy műfajba sem igen lehet egy-egy művet besorolni. Egy vígjátékhoz is elkelhet a papírzsebkendő, és a legkomolyabb történelmi alkotáson is lehet időnként kuncogni. Az érzelmek széles skáláját vonultatja fel egyetlen filmben – a legtöbben ezt a változatosságot szeretik benne, de mi mindenképpen.

Még több érdekességért látogassatok el a fent említett oldalunkra, találkozzunk minden nap!

Elérhetőségeink:
Facebook:  Koreai film- és drámaközösség
Blog: koreaifilmdrama.blog.hu