A HanYou Magyar-Koreai Kulturális és Művészeti Alapítvány 2016 óta képviseli Magyarországon a koreai kulturális értékek iránt rajongó magyar művészeti csoportokat, a koreai tradicionális és modern kulturális, valamint sport területeken hobbi, vagy edukációs szándékkal működő csapatokat. Az alapítvány tagjai az elmúlt évek során számos meghívásnak, felkérésnek tettek eleget, bővítették tudásukat hazai vagy koreai környezetben.

Népeink gondolkodásmódja hasonló, természetszeretete, hagyományainak tisztelete, népdalainak, hagyományos (népi)táncainak bemutatása, a komolyzene, a táncművészet, a sport, a kézműves művészet mellett a modernebb vonulatok (zenében, táncban K-pop) a filmművészetben, irodalomban de még népeink egyedi írásmódja (ábécéje), gasztronómiája is azt mutatja hasonló értékrendünk, sikereink és céljaink vannak. Talán ezért alakulhatott ki ilyen szoros barátság , ilyen kötődés kulturális vonalon a koreai és magyar nép között.

A budapesti Koreai Kulturális Központ kulturális szakmai támogatásával tagjaink száma, tudásuk és tapasztalatuk folyamatosan növekszik. Mára nem csupán művészeti, de működésünket támogató egyéb, operatív működésünket támogató szervezetek is csatlakoztak az alapítványhoz. Ennek köszönhetően életre tudunk hívni olyan eseményeket, mint egyedi tánc- és sport bemutatók, vagy a 2024-ben már 5. alkalommal megrendezésre kerülő KoreaON kulturális fesztivál, ahol tagjaink apraja-nagyja bemutatkozik, hívva az érdeklődő, a koreai kultúrával ismerkedni vágyó látogatókat közös játékra, ‘kézműveskedésre’, mozgásra. Örömmel veszünk részt az országos rajongócsoportok által szervezett fesztiválokon, családi napokon, vállalati rendezvényeken, folyamatosan fejlesztve repertoárunkat. Büszkék vagyunk csoportjaink, tagjaink hazai és nemzetközi elismeréseire éppúgy, mint az évről-évre növekvő magyar rajongói táborra, ami világszinten az első számú globális bázissá teszi hazánkat a koreai kultúra népszerűsítésében.

 

vershez--600

Pánti Anna: KOREA TITKAI részlet

„Néma hajnalok, királyi paloták,
Zárkózott sóhajok, sejtelmes éjszakák –
Titkok rejtélyes kútja.
Páratlan kolostorok
Kincseket rejtő múltja,
Virágok, színek, kövek,
S a hanbok, e titokzatos női viselet
Harmóniája –
A ráfigyelőknek titkait kitárja!
Itt a csendnek, a hallgatásnak is
Súlya van!
Egy széplelkű ország szellemisége
A mi lelkünkben is megfogan.”