Retek kimcsi ( 깍두기, kkakdugi)
Hozzávalók (1 személy részére számítva):
- 1 nagyobb jégcsapretek (minél keményebb, frissebb, annál édesebb és annál jobb)
- 1 t.k só
- 1 csapott t.k. cukor
- 6-7 szál zöldhagyma zöldje
- 5 gerezd fokhagyma
- kis db gyömbér
- 2-4 koreai chili paprikapehely (gochugaru)
- 2 e.k. szardínia szósz (Anchovi sauce)
(ha igazán finomat akarunk, 2-3 páncéljától megtisztított garnélarákot, vagy natúr polipdarabkát apróra vágva is készítsünk elő)
Elkészítés:
A megtisztított retket vágjuk nagyobb kockákra, tegyük rá a sót és a cukrot, majd legalább 40 percre tegyük félre, hogy „kiizzadjon”.
Öntsük le a levét (esetleg tegyük félre szükség esetére), szórjuk rá a nagyon apróra vágott fokhagymát, gyömbért, a paprikapelyhet és a szardíniaszószt, majd a zöldhagymát, kesztyűs kézzel óvatosan, de nagyon alaposan keverjük össze. Ha van, tegyük bele a rákocskákat és polipdarabkákat is. Kóstoljuk meg a szószt, és szükség szerint tegyünk hozzá még szardíniaszószt, vagy paprikapelyhet, esetleg öntsünk rá picit a sós léből, de ezzel vigyázzunk, nehogy túl sós legyen! Egy kicsi, vagy nagyobb jól zárható üvegbe alaposan, szorosan, de óvatosan rakjuk be a retket, lehetőleg úgy, hogy légmentes legyen. 2-3 napig tartsuk szobahőmérsékleten, hogy erjedjen és jól összeérjen. Csak ezután tartsuk hűtőben. Éretten, de roppanósan jó!
Ajánlatos egyszerre nagyobb mennyiséget elkészíteni, és az üveg mérete nyilván a mennyiségtől függ