• Párolt rizs / Bap(밥)
 • Csípős uborkasaláta / Oi muchim (오이 무침)
 • Szójakrém leves / Doenjang JJigae (된장 찌개)

1./ Az asztalokon kötelezően feltálalt rizs főzésének legfontosabb szabálya, hogy rövidszemű (sushi) rizst szabad használni. Arány kb : 2 csésze rizs, 3 csésze víz. Előtte rizsmosás, 3-4 vízben, az utolsó, kb. 1.5l (szép, opálos fehéres színű) vizet félre tesszük a leveshez. Van egy „házi” mód a főzővíz és a rizs arányához: a víznek a képen látható módon kell elfedni az ujjaidat a felétől kicsit feljebb.

bap

2./ Az uborkasalátához kell: egy közepes kígyóuborka fele, 2 gerezd fokhagyma, ¼ hagyma, 1 db zöldhagyma fehér része (zöldjét félre tenni), só, cukor, (alma)ecet, koreai chili paprikapor, gochujang (csípős paprikakrém), szezámmag.

Az uborkát jól megmosod, héjastól a képen látható formára vágod, jól besózod, hogy izzadjon. Ez alatt nagyon apróra vágod a fokhagymát és a zöldhagyma fehérjét, a hagymát vékony, félhold alakúra igyekszel nyesegetni. Az uborkát papírtörlő közt óvatosan,de alaposan kinyomogatod, összekevered az egészet ízlés szerint. Végül kell érezned a következő domináns ízeket: édes, erős és savanykás.

3./ A leveshez kell: a rizsmosás utolsó vize, 1-2 db közepes krumpli, kb. 25 dkg sertéslapocka, 1 kisebb, vékonyabb cukkini, 4-5 pjogo gomba (= shitake gomba), kb. 2-2.5 ek. doenjang (szójabab-krém), a zöldhagyma zöldje, egy db hosszú zöldpaprika, közepesen lágy dubu-, azaz tofu kockák. (dubu = a tofu koreai neve)

Előkészítés:

 1. A gombát beáztatjuk hideg vízbe.
 2. A krumplit meghámozzuk, a cukkinit nem! és vékony, kb 5-7 mm vastagságú félkörökre vágjuk mindkettőt! Figyelem! a krumplit véletlenül sem kockázzuk, hanem pontosan olyan formájú félholdakra vágjuk,mint a cukkinit.
 3. A lapockát igen vékony , 3-4 mm csíkokra szeleteljük
 4. A gombát jól kicsavarjuk, szárát kivágjuk és szintén 3-4 mm-es csíkokra vágjuk
 5. A dubut (tofut) felkockázzuk, a zöldhagyma zöldjét és a hegyes paprikát felkarikázzuk.

Elkészítés:

 1. Feltesszük forrni a rizsmosás után maradt, proteinben igen gazdag vizet, és amikor bugyog, beletesszük a lapockát, kis idő múlva a krumplit is.
 2. Pár perc elteltével lassan belekeverjük a doenjangot, hogy szép sima legyen, mintha sűrű rántást kevernél a levesbe.
 3. Ezután jön a gomba, majd fedő alatt lassú tűzön kb.5-6 percig főzzük.

Sózni nem kell, mert a doenjang már eleve elég sós.

 1. Legvégén kerül bele a cukkini, a dubu, a felkarikázott hegyespaprika és zöldhagyma. Ezzekkel épp csak egyet rottyan, máris készen van!! A cukkininek roppania kell, a lágy dubu pedig könnyen szétfő!

Tálalás: Középen a leves, vagyis a doenjang jjigae, balkéz felől a párolt rizs és ha van, akkor a banchanok (kiegészítő fogások) körben.

doenjang jjigae