Sütőtök kása

Sütőtök kása / Hobakjuk (호박죽)

(A Joseon királyok kedvenc reggelije)

Hozzávalók:

  1. 1 kg sütőtök

½ csésze ragadós (sushi) rizs

½ teáskanálnyi só

2 evőkanálnyi barnacukor

kis darab kiolvasztott rizstészta (tteok)

jujube

fenyőmag

Előkészítés:

A rizst legalább egy órával korábban beáztatjuk

Elkészítés:

  1. A tököt kb. negyed szeletekre vágjuk, magokat kikaparjuk. Fazékba tesszük, és  ¾ (k.b. 6 csészényi) részig felöntjük vízzel. Lefedve 25-30 percig közepes tűzön főzzük, amíg meg nem puhul (ha ízletesebben szeretnénk, főzés előtt kicsit meg is süthetjük, de ezt a Joseonban még természetesen nem így készítették). Ha kész, a vizet leöntjük róla, és hagyjuk kihűlni.
  1. Amikor már kézmeleg, hámozzuk meg.
  1. A tökből pürét készítünk villa, kanál, esetleg krumplinyomó segítségével, de az értékes rostokat ne roncsoljuk turmix géppel!
  1. Csak most vegyük elő a turmixot, és egy csészényi víz hozzáadásával turmixoljuk össze a beáztatott rizst és cukrot olyan finomra, amennyire csak lehet.
  1. Öntsük az összeturmixolt édes rizst az összetört tökhöz, és adjunk hozzá 3 csészényi langyos vizet és a sót. Közepes tűzön főzzük, míg össze nem olvadnak, illetve a rizs áttetszővé nem válik, szükség szerint még adhatunk hozzá kevés vizet és szirupot, vagy mézet.
  2. A kis darab rizstésztából gyúrjunk pici gombócokat és főzzük bele a kásába. Tápláló, királyi reggelit tálalhatsz, díszítsd sárga, vagy fekete szézámaggal és jujubével!

hobajuk (450x338)