Debreceni Koreai Kulturális Egylet

A Debreceni Koreai Kulturális Egylet egy nonprofit kezdeményezés, melynek célja elsősorban az, hogy megismertesse a cívisvárossal a koreai kultúra szépségét. Ez azonban szerencsénkre hamar kinőtte magát – nem csak a koreai kultúra bemutatása, de a megszerettetése is a célunkká vált. Egyletünk 2015 februárjában alakult meg egy spontán ötlettől vezérelve, majd ezt követve áprilisban már egy egész napos rendezvénnyel mutatkoztunk be a nagyérdeműnek. Ezt már májusban újabb program követte, így egyre több alkalom nyílt a Korea-kedvelők számára, hogy egymással is találkozhassanak, együtt élvezhessék az előadásokat, különböző színes foglalkozásokat.

A kezdeti négy alapító tagból már csak két tagja van az Egyletnek: Andrea és Beáta.

Mind a négyen a koreai nyelv tanulásának köszönhetjük, hogy összeismerkedtünk és egy közös szenvedélyben találtunk partnerre egymásban. Dél-Koreát mindannyian különböző okból zártuk a szívünkbe.
Júliusban volt alkalmunk egy nagyszabású koncert lebonyolításában segédkezni a debreceni Modem művészeti központban, melynek témája a koreai tradicionális zene volt: Song Yoo Jin (gayageum) és Song Ji Yoon (danso, daegeum) előadók a One Month Fesztivál keretein belül látogattak Magyarországra és adtak két koncertet, először Budapesten, majd másnap Debrecenben. Az élmény hatására megfogalmazódott bennünk a folytatás kérdése, miszerint városunk több hasonló program helyszíne is lehetne, hiszen adottak a feltételek és ugyancsak adott az elhivatott szervezők fáradhatatlan csapata.
Októbertől indult a koreai tradicionális táncoktatás is, amelynek már hagyománya van a fővárosban, így igen nagy örömünkre szolgált, hogy mi is csatlakozhattunk ehhez a mozgalomhoz. A Manwol tánccsoport bemutatkozása sem váratott sokat magára, ennek Hajdúhadház városa adott otthont, majd fellépett 2016-ban a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium gálaestjén. Azóta már több rendezvényen is megjelent a tánccsoport.

A Debreceni Koreai Kulturális Egyletnek 2017-re is vannak tervei. Szeretnénk változatos programokat nyújtani az érdeklődőknek, és olyan foglalkozásokat, koncerteket, előadásokat tervezünk, amelyek minden korosztály számára érdekes lehetnek. A hanbok-hajtogatás, a tradicionális játékok, a 3D puzzle, a filmvetítések mind-mind szórakoztatóak lehetnek akár a kisebbek számára is, miközben játszva tanulhatnak Dél-Koreáról. Fontosnak tartjuk, hogy az Egylet által létrejöhessen egy közösség Hajdú-Bihar megyében, akik aktív résztvevői lehetnek a rendezvényeinknek, általuk pedig mi is felmérhetjük az igényeket, azokat a témákat, amikről hallani szeretne az érdeklődők egyre bővülő tábora.

Eddigi rendezvényeink, melyeken szervezőként, közreműködőként részt vettünk:
Lelkemben Korea, meghívott előadó: Czibolya Kálmán, 2015. április 18.

Ennivaló Korea, meghívott előadó: Tóth Károly séf, 2015. május 30.
Az erdő lélegzete, tradicionális koreai zenei koncert, 2015. június 15.
Hangeul-nap, meghívott előadó: Osváth Gábor, 2015. október 10.
Koreai kaland, meghívott előadó: Harkai Daniella, 2016. április 30.
Korea Debrecenbe látogat, 2016. július 16.
Korean Movie Road, Minden hónap utolsó hetén
Koreai nyelvtanfolyam, 2017. februártól
K-pop party, 2017. február 25.