Korea Nap – Káprázatos Korea HÓDMEZŐVÁSÁRHELY

Minden, ami Korea – zene, tánc, kézművesség és harcművészet egy helyen

A Han You – Magyar-Koreai Kulturális és Művészeti Alapítványt 2016 májusában hívták életre, hogy a Magyarországon működő, a koreai kultúra különböző területein tevékenykedő kisebb-nagyobb csoportokat összefogja, a tevékenységi köröket összehangolja. Az alapítvány tagjai önkéntes civilek, akiknek közös szenvedélye a koreai kultúra, illetve hogy ezt a színes, egzotikus kultúrájú országot még közelebb hozzák a magyar közönséghez.

Hódmezővásárhelyen a programokat 2020. szeptember 5-én rendezik meg 15 órától 20 óráig. Az érdeklődőket a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban (680 Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 7.) várják a szervezők.

A nap folyamán a látogatók számíthatnak Taekwondo bemutatóra a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE jóvoltából, valamint kézműves foglalkozásokra és koreai játékokra, amiket a Mackótanya Kézműves Foglalkoztató Műhely hoz el. A tradicionális táncokat a Manwol, illetve a Mugunghwa csoportok mutatják be, és a Munbangsau kalligrafikusainak köszönhetően egy kicsit a nyelvet és az írásmódot is gyakorolhatjuk majd.

A gasztronómiai betekintést a debreceni Wok To Box étterem prezentálja, így nem csak ételkóstoló, hanem főzőshow keretében kap betekintést a közönség a koreai ételek világába. Kísérőprogramokként hanbok ruhapróba, K-POP cover dance bemutató, openstage, illetve játékok jelennek meg a LikeOn Productions szervezésében.

Ha kíváncsiak erre a kulturális sokszínűségre, akkor a HanYou Alapítvány rendezvénysorozatának őszi, hódmezővásárhelyi eseményén átélhetik őket. Merüljenek el a koreai tradicionális tánc, a taekwondo és a kalligráfia világába, próbáljanak fel díszes hanbok ruhákat, és készítsenek egy szívüknek kedves emléket.

******

A csoportok között – melyek rendszeresen részt vesznek különböző hazai kulturális- és sportrendezvényeken – megtalálható többek között a budapesti Koreai Kulturális Központban működő filmklub, a magyar rajongókat és érdeklődőket tömörítő Koreai film- és drámaközösség, a Mindeulle kajagum (a citerához hasonló koreai pengetős hangszer) zenei csoport, valamint a tradicionális táncokat képviselő Mugunghwa és a debreceni Manwol tánccsoport. Míg az előbbi 2013-ban jött létre, addig a debreceni 2015 szeptemberében alakult, de mindkét csoport tagjai azért fejlődnek folyamatosan, hogy a koreai tánc, művészet és kultúra iránt érzett szeretetük átadhassák a közönségüknek. A művészeti részhez szorosan kapcsolódik a modern, K-pop cover előadókat összefogó LikeOn Productions, illetve az Idolater is, ami azért jött létre, hogy szorosabbra fűzze Magyarország és Dél-Korea kulturális kapcsolatát, elsősorban koncertszervezéseken keresztül.

Sportok területén az alapítvány sokszínűségét növelik az olyan taekwondo csoportok, mint a több mint 30 éves múltra visszatekintő Máté Taekwondo és Hapkido KHSE, valamint a Master’s Taekwondo. A Munbangsau néven ismert kalligráfus csapat, és a Mackótanya Kézműves Foglalkoztató Műhely pedig a művészeti ágat erősíti.

 

Korea Nap Hódmezővásárhely 2020

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.